Effect coronavirus op deelname zuigelingen aan Rijksvaccinatieprogramma beperkt

Hier vind je de bijlagen bij de RVP-richtlijn Deskundigheid RVP voor JGZ-medewerkers.
Download hier de samenvatting van het rapport 'Het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland: Surveillance en ontwikkelingen in 2018-2019'
Download hier de infographic van het rapport 'Het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland: Surveillance en ontwikkelingen in 2018-2019'
Het Rijksvaccinatieprogramma is een publiek programma dat uitgevoerd wordt door de organisaties van de overheid (zoals de GGD’en) of door de overheid aangewezen jeugdgezondheidszorgorganisaties.
In de Wet publieke gezondheid is vastgelegd dat de uitvoering van het RVP wordt gedaan door de uitvoerder van de JGZ of onder verantwoordelijkheid van de uitvoerder van de JGZ. De JGZ is immers de expert op dit gebied en is volledig toegerust voor de uitvoering van het RVP. De JGZ krijgt de RVP-vaccins door het RIVM geleverd en heeft de systemen voor registratie in het juiste dossier en de doorgifte naar het landelijke registratiesysteem van het RIVM (mits ouders en/of jongere hiervoor toestemming hebben gegeven). Ook heeft de JGZ de ervaring met voorlichting, informatieverstrekking en de gespreksvoering over het RVP met de doelgroep.
Soms verloopt het toch anders:
Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een vaccinatie aangeboden tegen meningokokkenziekte. Met deze prik kun je zelf niet meer ziek worden én kun je anderen niet meer besmetten.