Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een vaccinatie aangeboden tegen meningokokkenziekte. Met deze prik kun je zelf niet meer ziek worden én kun je anderen niet meer besmetten.
Sinds december 2019 krijgen zwangeren vanaf 22 weken amenorroeduur (AD) een maternale DKT-vaccinatie aangeboden om de pasgeboren baby in de eerste levensmaanden te beschermen tegen een kinkhoestinfectie. Dit staat beschreven in paragraaf 6.1.
De griepvaccinatie wordt in Nederland sinds 2021 aan alle zwangeren geadviseerd. In het najaar 2022 kon dit via de huisarts. Vanaf het najaar 2023 kunnen zwangeren zonder medische indicatie bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ ) de griepvaccinatie halen. Zwangeren met een medische indicatie worden in principe bij de huisarts gevaccineerd, ongeacht hun amenorroeduur. De verloskundig zorgverlener geeft voorlichting over deze vaccinatie. Zie de kamerbrief en informatie op de RIVM-website Griepprik tijdens de zwangerschap.
De indicatie voor COVID-19-vaccinatie voor alle zwangeren is vervallen. In maart 2024 heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat de COVID-19-vaccinatie aan zwangeren niet voortgezet hoeft te worden in 2024, omdat het risico op ernstige ziekte en vroeggeboorte heel laag is door de opgebouwde immuniteit van de bevolking en doordat infecties met de omikronvariant een minder ernstig beloop hebben. Zwangeren komen niet standaard meer in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie, tenzij ze tot de medische (hoog-) risicogroepen behoren, verwezen zijn door een behandelend arts of zorgmedewerker zijn. Zie de LCI-richtlijn COVID-19-vaccinatie.
Bij een prik worden verzwakte of kleine deeltjes van virussen of bacteriën in je lichaam gespoten. Door die verzwakte virussen of bacteriën bouwt je lichaam afweer op. Daardoor herkent je lichaam de echte virussen en bacteriën en kan het de juiste antistoffen aanmaken. Zo word je niet of veel minder ziek.