De meningokokkenprik beschermt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Met deze prik kun je ook je vrienden niet meer besmetten.
Ga direct naar meer informatie over de meningokokkenprik voor jongeren
Of naar informatie over meningokokkenziekte.
Brochure: Vaccinaties voor je kind
Brochure: Vaccinatie voor kinderen van 14 jaar
Het Rijksvaccinatieprogramma is een publiek programma dat uitgevoerd wordt door de organisaties van de overheid (zoals de GGD’en) of door de overheid aangewezen jeugdgezondheidszorgorganisaties.
In de Wet publieke gezondheid is vastgelegd dat de uitvoering van het RVP wordt gedaan door de uitvoerder van de JGZ of onder verantwoordelijkheid van de uitvoerder van de JGZ. De JGZ is immers de expert op dit gebied en is volledig toegerust voor de uitvoering van het RVP. De JGZ krijgt de RVP-vaccins door het RIVM geleverd en heeft de systemen voor registratie in het juiste dossier en de doorgifte naar het landelijke registratiesysteem van het RIVM (mits ouders en/of jongere hiervoor toestemming hebben gegeven). Ook heeft de JGZ de ervaring met voorlichting, informatieverstrekking en de gespreksvoering over het RVP met de doelgroep.
Soms verloopt het toch anders:
- Kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven kunnen daar onder verantwoordelijkheid van de kinderarts gevaccineerd worden. Dit betreft met name prematuren. Zie addendum Prematuren en kinderen met specifieke aandoeningen voor de praktische aspecten van het vaccineren en de RVP-richtlijn Vaccineren van prematuren in het kader van het RVP voor praktische aspecten en de achtergrondinformatie.
- In toenemende mate wordt samenwerking gezocht tussen de JGZ en andere afdelingen van de GGD om de vaccinatiestatus van kinderen, jongeren en zwangeren verder te verbeteren. Zie paragraaf RVP-vaccinaties gegeven door GGD onder verantwoordelijkheid van de JGZ hieronder.
- Daarnaast zijn er kinderen bij wie het de voorkeur heeft dat ze door een andere professional dan een JGZ-professional gevaccineerd worden. Dit gaat om uitzonderlijke situaties en betreft vooral kinderen met een extreme prikangst of verblijvend in een instelling. Zie paragraaf RVP-vaccinaties gegeven door andere professionals dan JGZ-professionals of kinderartsen en -verpleegkundigen.
Een afspraak voor de kinkhoestprik (ook wel 22 wekenprik genoemd) en griepprik voor zwangeren maak je bij de jeugdgezondheidszorg. Je vindt de JGZ-organisatie van jouw regio door hieronder je postcode in te voeren. Je kan de vaccinatie halen vanaf de 22e week tot aan de bevalling. N.B.: Houd je BSN-nummer bij de hand als je de afspraak maakt.