Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home vaccinaties Hoe werkt een vaccin?

Hoe werkt een vaccin?

Hoe werkt een vaccin?
Hoe goed beschermen de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma?
Wat is een levend vaccin?
Wat is een dood of geïnactiveerd vaccin?
Waarom is vaccineren belangrijk?
Wat is groepsimmuniteit of groepsbescherming?
Wat zijn bijwerkingen?
Kunnen vaccinaties autisme veroorzaken?
Beschermt borstvoeding ook tegen de ziekten waartegen je gevaccineerd kunt worden?

Hoe werkt een vaccin?

Infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën of door virussen. Vaccins zorgen ervoor dat het lichaam zich beter daartegen beschermt.

Hoe goed beschermen de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma?

Alle vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen goed tegen de ziekten. Om ze optimaal te beschermen moet een kind vaak wel meerdere prikken krijgen. De beschermende werking duurt namelijk niet bij alle vaccins even lang. Als je naar een land gaat waar de ziekten nog voorkomen of als je een verwonding hebt, moet je soms na 10 tot 15 jaar een herhalingsprik halen. Het kinkhoestvaccin voorkomt de ziekte niet altijd, maar na vaccinatie verloopt de ziekte bij jonge kinderen minder ernstig.

Wat is een levend vaccin?

Een vaccin is levend als virussen die de ziekte veroorzaken in het vaccin zitten. Ze zijn zo veranderd dat je er na de vaccinatie niet ziek van wordt. Het lichaam denkt echter dat het geïnfecteerd is, bijvoorbeeld met rodehond, en gaat daarom afweerstoffen aanmaken. Levende vaccins zorgen voor een heel lange bescherming, soms wel levenslang. Het BMR-vaccin, dat beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond, is het enige levend vaccin binnen het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is een dood of geïnactiveerd vaccin?

In een dood of geïnactiveerd vaccin zitten stukjes van de ziekteverwekker. Je wordt hier niet ziek van. Het lichaam denkt na de vaccinatie dat het geïnfecteerd is en gaat daarom afweerstoffen aanmaken. Omdat deze reacties minder sterk zijn dan bij een levend vaccin, zitten er hulpstoffen in het vaccin die het lichaam stimuleren om toch voldoende afweerstoffen aan te maken. Een dood vaccin beschermt minder lang dan een levend vaccin. Daarom zijn er vaak meerdere prikken nodig. Ook is soms een herhalingsprik (booster) nodig op latere leeftijd. In het Rijksvaccinatieprogramma is alleen het BMR-vaccin een levend vaccin. Alle andere vaccins in het programma zijn dode vaccins.

Waarom is vaccineren belangrijk?

Vaccins voorkomen infectieziekten die heel ernstig kunnen verlopen. Als je gevaccineerd bent, krijg je deze ziekten niet of in veel lichtere mate.

Wat is groepsimmuniteit of groepsbescherming?

Als er veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, krijgen daardoor minder snel de infectieziekte. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Het is wel belangrijk dat er voldoende kinderen worden ingeënt om deze groepsbescherming te creëren en te behouden. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen.

Wat zijn bijwerkingen?

Na een vaccinatie kunnen naast het gewenste effect - een goede bescherming van het lichaam tegen de infectieziekte - ook ongewenste verschijnselen optreden. Deze ongewenste verschijnselen heten bijwerkingen.
Van een aantal bijwerkingen is bekend dat ze kunnen voorkomen. In de bijsluiter is te vinden welke dat zijn. Sommige bijwerkingen komen regelmatig voor (bijvoorbeeld roodheid rond de prikplek of een stijve arm), andere zeer zelden.
Bijwerkingen als gevolg van een vaccinatie verlopen meestal mild en duren 1 of 2 dagen.
Let op: niet elke reactie na een vaccinatie is een bijwerking. Soms is het toeval. Koorts bijvoorbeeld kan vele oorzaken hebben. Ga altijd naar uw huisarts als u ongerust bent. Bijwerkingen kunt u melden bij bijwerkingencentrum Lareb . Meer informatie over bijwerkingen .

Kunnen vaccinaties autisme veroorzaken?

Nee, vaccinaties kunnen geen autisme veroorzaken. Dit is goed onderzocht. Met autisme word je geboren. Zie voor meer informatie Veelgestelde vragen over de BMR-vaccinatie

Beschermt borstvoeding ook tegen de ziekten waartegen je gevaccineerd kunt worden?

Nee, via de borstvoeding krijgt een kind een tijdelijke bescherming mee tegen bepaalde ziekten, zoals darminfecties, maar niet tegen de ziekten waartegen je via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd kunt worden, zoals polio, difterie, kinkhoest en hersenvliesontsteking.

Service