Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Veelgestelde vragen Vragen over HPV-vaccinatie

Vragen over HPV-vaccinatie

Veiligheid van de HPV-prik
Waarom vaccineren tegen HPV?
Bijwerkingen van de HPV-vaccinatie
Wanneer wel/niet HPV-vaccinatie?
HPV-prik voor jongens
Toestemming van ouders nodig?


Veiligheid van de HPV-prik

Zitten er gevaarlijke stoffen in het HPV-vaccin?

Nee, er zitten geen gevaarlijke stoffen in het HPV-vaccin.

Is er al voldoende onderzoek gedaan naar de HPV-prik?

Ja, net als andere geneesmiddelen en vaccins is het HPV-vaccin uitgebreid onderzocht op veiligheid en effectiviteit voordat het op grote schaal werd toegediend. Vanaf het moment dat het vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma wordt er doorlopend onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de bijwerkingen.


Waarom vaccineren tegen HPV?

Beschermt de HPV-vaccinatie volledig tegen baarmoederhalskanker?

Nee, de HPV-vaccinatie beschermt tegen typen HPV16 en HPV18. Samen veroorzaken deze typen ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie beschermt dus voor ongeveer 70 procent tegen baarmoederhalskanker.

Waarom krijgen meisjes de HPV-prik als ze 12 jaar zijn?

Het vaccin werkt het beste als een meisje de vaccinatie krijgt voordat ze voor het eerst met iemand vrijt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste meisjes van 12 jaar nog niet seksueel actief zijn.

Beschermt de HPV-vaccinatie levenslang tegen baarmoederhalskanker?

Wetenschappers verwachten dat het vaccin levenslang beschermt. Het vaccin wordt nu 12 jaar gebruikt en de bescherming bij de meisjes die 12 jaar geleden zijn ingeënt, is niet verminderd. We houden goed in de gaten of de bescherming op lange termijn minder wordt.

Is het nog nodig om veilig te vrijen als je gevaccineerd bent tegen HPV?

Ja, ook als je de HPV-vaccinatie hebt gehad is het belangrijk om veilig te vrijen. Veilig vrijen beschermt namelijk ook tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals hiv en chlamydia.

Is duidelijk wat de effecten van het HPV-vaccin op de lange termijn zijn?

De bijwerkingen van vaccins ontstaan altijd kort na de toediening. Onvoorziene bijwerkingen op lange termijn zijn daarom niet te verwachten. Wetenschappers verwachten dat het vaccin langdurig werkzaam is. Om hier zeker van te zijn lopen verschillende langlopende onderzoeken, onder andere bij het RIVM.

Beschermen vitamine A en foliumzuur ook tegen baarmoederhalskanker?

Nee.

Is het nog nodig om een uitstrijkje te laten maken als je gevaccineerd bent tegen HPV?

Ja. Het blijft belangrijk voor vrouwen om vanaf hun 30e een uitstrijkje te laten maken, ook al zijn ze gevaccineerd tegen HPV. Het vaccin beschermt namelijk niet tegen alle HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Via het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker krijgen vrouwen vanaf hun 30e tot hun 60e elke vijf jaar een uitnodiging van de huisarts om een uitstrijkje te laten maken. Daarmee wordt onderzocht of er sprake is van baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan.


Bijwerkingen van de HPV-vaccinatie

Heeft het HPV-vaccin veel bijwerkingen?

Milde bijwerkingen komen veel voor, ernstige bijwerkingen zelden. Een deel van de meisjes krijgt een pijnlijke arm of een rode vlek rond de prikplek. Een heel enkele keer valt een meisje flauw of is ze erg moe. Dit flauwvallen kan komen als een meisje het erg spannend vindt om de prik te krijgen. Na enkele dagen zijn de pijn- en moeheidsklachten meestal voorbij. Bijwerkingen kunt u melden bij bijwerkingencentrum Lareb.

Zijn er meisjes doodgegaan door de HPV-vaccinatie?

Nee, er zijn geen meisjes doodgegaan door de HPV-vaccinatie, ook niet in het buitenland.

Kan de HPV-vaccinatie chronische vermoeidheid veroorzaken?

Chronische vermoeidheid komt veel voor bij meisjes. De oorzaak is onbekend. Na mediaberichten zijn er wel veel meldingen van chronische vermoeidheid bij Bijwerkingencentrum Lareb gedaan. In een groot onderzoek in Engeland met hetzelfde vaccin is geen verband gevonden tussen het vaccin en het ontstaan van de klachten. Voor de zekerheid is het RIVM een soortgelijk onderzoek in Nederland gestart. Zie ook Onderzoek naar HPV-vaccinatie en langdurige vermoeidheidsklachten

Kan er verlamming optreden door de HPV-vaccinatie?

Nee, er kan geen verlamming optreden door de HPV-vaccinatie. In de Verenigde Staten is wel een meisje verlamd geraakt vlak nadat ze de vaccinatie had gekregen. Maar de verlamming bleek door iets anders te komen.

Kan de HPV-vaccinatie leiden tot haaruitval?

Nee, de HPV-vaccinatie kan niet leiden tot haaruitval.

Kan het HPV-vaccin vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken?

Nee, de HPV-vaccinatie kan geen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. De vaccinatie werkt op het afweersysteem van het lichaam en niet op de voortplantingsorganen.

Kan het HPV-vaccin leiden tot aangeboren afwijkingen van een baby bij toekomstige zwangerschappen?

Nee, de HPV-vaccinatie kan niet leiden tot aangeboren afwijkingen bij een baby. De vaccinatie werkt op het afweersysteem van het lichaam en niet op de voortplantingsorganen.

Heeft de HPV-vaccinatie invloed op de menstruatie?

Nee, de HPV-vaccinatie heeft geen invloed op de menstruatie. Het vaccin werkt op het afweersysteem van het lichaam en er zitten geen hormonen in. Daarom heeft de vaccinatie geen invloed op de menstruatie.

Kan de HPV-vaccinatie leiden tot langdurige darmklachten?

Darmklachten na HPV-vaccinatie zijn mogelijk. De HPV-vaccinatie veroorzaakt geen ernstige darmziekten.


Wanneer wel/niet een HPV-vaccinatie?

Is een HPV-vaccinatie nog zinvol als een meisje al seksueel actief is?

Ja, een HPV-vaccinatie kan zeker zinvol zijn als een meisje al seksueel actief is, want het kan zijn dat zij nog geen besmetting met HPV 16 en/of 18 heeft opgelopen. Het vaccin beschermt het beste als een meisje nog geen seksueel contact heeft gehad. Testen op een infectie met HPV 16 en/of 18 is niet mogelijk.

Is een HPV-vaccinatie zinvol als een meisje lesbisch is?

Ja, een HPV-vaccinatie heeft ook zin als je lesbisch bent. Meisjes die met elkaar vrijen, kunnen elkaar ook besmetten.

Mogen meisjes met een kippenei-eiwitallergie een HPV-vaccinatie?

Ja, meisjes met een kippenei-eiwitallergie mogen een HPV-vaccinatie. Voor het maken van het HPV-vaccin worden geen kippeneieren gebruikt.

Is een HPV-vaccinatie mogelijk als een meisje ongesteld is of de pil slikt?

Ja, het is geen enkel probleem de HPV-vaccinatie te halen als je ongesteld bent of de pil slikt. De vaccinatie krijg je in je arm. De HPV-vaccinatie wordt uitgesteld wanneer je koorts hebt, als je je te ziek voelt om naar buiten te gaan, bij zwangerschap of als je een ernstige stoornis van je afweersysteem hebt.


HPV-prik voor jongens

Waarom is er momenteel geen HPV-vaccinatie bij jongens?

De Gezondheidsraad (Gr) adviseert de minister over vaccinaties. In 2008 heeft de Gr de minister geadviseerd te vaccineren tegen HPV en sinds 2009 worden meisjes gevaccineerd tegen HPV type 16 en 18. Indertijd heeft de Gr wel stil gestaan bij een HPV-vaccinatie voor jongens. Ze hebben dit bekeken zowel vanuit het perspectief van mogelijk betere bescherming van meisjes, als van bescherming van jongens tegen ziekten die voor hen relevant zijn. Maar de Gr oordeelde dat er te weinig wetenschappelijke inzichten over HPV-gerelateerde ziekte bij jongens beschikbaar waren om een goed advies te kunnen doen.

Wanneer komt een HPV-vaccinatie voor jongens in het Rijksvaccinatieprogramma?

Het besluit voor een nieuwe vaccinatie wordt niet zomaar genomen. Allereerst moet de Gezondheidsraad (Gr) advies uitbrengen aan de minister. Vervolgens moeten er vaccins geselecteerd worden en besteld. Dit proces duurt ongeveer 2 jaar. Nu uit verschillende studies meer gegevens over de voordelen van HPV-vaccinatie voor jongens beschikbaar komen, zou de minister opnieuw advies aan de Gr kunnen vragen. Op dit moment kunnen we niet aangeven wanneer een advies beschikbaar komt.


Toestemming van ouders nodig?

Heeft een meisje van twaalf jaar (of ouder) voor de HPV-vaccinatie toestemming nodig van de ouder(s)?

Nee, volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst is toestemming van de ouders niet nodig. Wij adviseren ouders samen met hun dochter een besluit te nemen over de HPV-vaccinatie.

 

Laatst gewijzigd november 2016

Service