Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Ziekten Kinkhoest

Kinkhoest

Kinkhoest is zeer besmettelijk en vooral gevaarlijk voor nog niet (volledig) gevaccineerde zuigelingen. De kinkhoestbacterie wordt door hoesten overgebracht en veroorzaakt gedurende weken tot maanden heftige hoestbuien, die voor kinderen zeer uitputtend kunnen zijn. Jonge zuigelingen met kinkhoest moeten vaak op de intensive care worden opgenomen. Kinkhoest kan blijvende schade aan de longen veroorzaken en bovendien kunnen de apneus (even stoppen van de ademhaling), zuurstoftekort en daardoor hersenafwijkingen veroorzaken. Een enkele keer overlijdt een zuigeling in Nederland aan kinkhoest.

Kinkhoest komt erg veel voor in Nederland. Iedere paar jaar is er weer een uitbraak met duizenden zieken. De jaren daartussen is de ziekte niet weg en zijn er ook veel ziektemeldingen. Dit zien we ook in de landen om ons heen.

In Nederland wordt sinds 1954 tegen kinkhoest gevaccineerd. Later kwamen daar andere vaccins bij in één combinatieprik, de DKTP-vaccinatie. De inenting tegen kinkhoest beschermt niet levenslang. Mensen die de ziekte al een keer hebben doorgemaakt, zijn ook niet levenslang beschermd. Wie is ingeënt of de ziekte al een keer heeft gehad, kan dus toch nog een keer kinkhoest krijgen. De ziekte verloopt dan wel minder ernstig. Hoewel de vaccinatie tegen kinkhoest niet in alle gevallen volledig en langdurig beschermt, is door vaccinatie tegen kinkhoest sinds 1954 heel veel ernstige ziekte en sterfte voorkomen. Daarom is het belangrijk om te blijven vaccineren en baby’s zo goed mogelijk te beschermen tegen kinkhoest. Daarbij is het belangrijk om vroeg te starten met vaccineren. Na één vaccinatie is de kans op complicaties bij kinkhoest al verminderd.


Laatst gewijzigd januari 2015

 

Service