Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Bijwerkingen

Bijwerkingen

Via het Rijksvaccinatieprogramma worden in Nederland ongeveer 2,5 miljoen inentingen per jaar gegeven. Vaccins worden, net als alle andere geneesmiddelen, uitvoerig getest voordat ze op de markt komen. Juist omdat vaccins, anders dan geneesmiddelen, aan gezonde kinderen worden gegeven, moet extra kritisch gekeken worden naar bijwerkingen.

Het voorkomen van bijwerkingen wordt continu bewaakt. Daarom zijn de meest voorkomende bijwerkingen bekend. Als er bijwerkingen optreden als gevolg van de vaccinatie, zijn ze meestal mild en duren 1 of 2 dagen. Ernstige bijwerkingen komen zelden voor en leiden nooit tot blijvende problemen. Ook is het goed te beseffen dat de ernst van de bijwerkingen niet  in verhouding staat tot de ernst van de ziekte waartegen wordt ingeënt.

Inentingen kunnen bijwerkingen hebben

De meeste kinderen voelen zich na de vaccinatie even niet lekker. Het ene kind reageert soms wat heftiger dan het andere. Dat hangt af van het kind zelf, van de leeftijd van het kind en van de samenstelling van het vaccin. Ook kan het uitmaken of het om de eerste vaccinatie gaat of een tweede of latere toediening van het vaccin.
Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag van de inenting en duren ze niet langer dan 24 tot 48 uur. Bij de BMR-vaccinatie kunnen bijwerkingen optreden tussen 5-12 dagen na de inenting omdat het een ander soort vaccin is.  Kinderen worden niet extra ziek als ze worden ingeënt tegen meerdere ziekten tegelijk.

Top 5 van meest gemelde bijwerkingen van Rijksvaccinatieprogramma-vaccins in 2013

 

Bijwerking

1

Koorts

2

Lokale reactie op de injectieplaats

3

Huilen

4

Uitgebreide zwelling van de gevaccineerde arm

5

Hoofdpijn

Bron: Rümke HC en Kant AC. RVP-vaccinaties; meldingen van bijwerkingen. Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg 2014;46:75-80.

Bijwerking? Melden!

Het algemene advies is om de huisarts te waarschuwen als een kind ineens heel ziek wordt. Misschien is er iets anders aan de hand dan een bijwerking. Het is ook belangrijk dat u ernstige verschijnselen doorgeeft aan het consultatiebureau of de GGD. Die geven dit door aan Bijwerkingencentrum Lareb en zorgen dan dat deze onderzocht worden.
In Nederland houdt Bijwerkingencentrum Lareb de bijwerkingen van geneesmiddelen bij.

Bronnen

Laatst gewijzigd mei 2016

Service