Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Ziekten

De ziekten

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten.

Kinkhoest

Kinkhoest is zeer besmettelijk en vooral gevaarlijk voor nog niet (volledig) gevaccineerde zuigelingen.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte en kan een kind behoorlijk ziek maken met zeer hoge koorts en huiduitslag. Maar ook ernstige complicaties als oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenvliesontsteking komen voor.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte die jaarlijks bij zo’n 600 vrouwen wordt ontdekt. Elk jaar gaan er ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan dood. Twee gevaarlijke HPV-varianten veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie beschermt tegen deze twee varianten.

Bof

Bof is een ziekte van de speekselklieren die 4 tot 10 op de 1000 keer kan leiden tot hersenvliesontsteking. De ziekte kan, al komt dit zelden voor, ook zorgen voor ontsteking van de alvleesklier, de zaadbal of bijbal, de eierstok, eenzijdige doofheid of reuma.

Difterie

Difterie is een ernstige keelontsteking. De ziekte kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het hart en het zenuwstelsel aantasten.

Hepatitis B

Hepatitis B is een acute of chronische leverontsteking die kan leiden tot leverfalen en leverkanker.

HIb-infectie

HIb-infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en/of strotklepontsteking. Patiënten kunnen zelfs overlijden.

Meningokokkenziekte C

Meningokokkenziekte C kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Aan deze ziekten kunnen kinderen overlijden. Als ze niet overlijden zijn er vaak veel blijvende lichamelijke problemen. Ook doofheid en/of leer- en gedragsproblemen komen voor.

Pneumokokkenziekte

Pneumokokkenziekte kan leiden tot levensbedreigende complicaties als hersenvliesontsteking (meningitis), bloedvergiftiging (sepsis) en ernstige longontsteking (pneumonie).

Polio

Polio is ook bekend als kinderverlamming. Het is een maag-darminfectie waarbij het virus kan doordringen in het zenuwstelsel en zo kan leiden tot ernstige verlammingsverschijnselen of zelfs overlijden.

Rodehond

Rodehond kan vooral ernstige gevolgen hebben voor het nog ongeboren kind. Een zwangere vrouw met rodehond loopt de kans dat haar kind met een afwijking (doof, blind, geestelijke achterstand) wordt geboren. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.

Tetanus

Tetanus kan leiden tot een verkramping van de kaakspieren (kaakklem), slikklachten en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van spier- en zenuwstelsel kunnen botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere ziekten die vooral bij kinderen voorkomen en waarvoor ook vaccinaties beschikbaar zijn. Dit zijn meningokokken B, rotavirus en waterpokken. Vaccinaties hiervoor zijn niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, maar u kunt ze wel verkrijgen op eigen kosten. Neem hiervoor contact op met de huisarts, GGD of vaccinatiecentrum.
Meer informatie vindt u op Vaccinaties op maat


Laatst gewijzigd februari 2016

Service