Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home vaccinaties Men C

MenC

De MenC-vaccinatie beschermt uw kind tegen meningokokkenbacteriën. Er zijn verschillende groepen meningokokken. De MenC-vaccinatie beschermt tegen meningokokken groep C.

De vaccinatie tegen meningokokken C wordt 1 keer gegeven, tegelijk met de eerste BMR-vaccinatie, als uw kind 14 maanden oud is. Uw kind krijgt dan in beide armen of benen een inenting.

  • Als een kind ziek wordt door meningokokken, wordt het vaak heel snel ernstig ziek. Een kind kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Aan deze ziekten kunnen kinderen overlijden. Als ze niet overlijden zijn er vaak veel blijvende lichamelijke problemen. Ook doofheid en/of leer- en gedragsproblemen komen voor.

Waar en wanneer?

Kinderen krijgen de meningokokken C-vaccinatie als ze 14 maanden oud zijn. De vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau.
 

Vaccinatie tegen meningokokken ACWY

In het tweede kwartaal 2018 wordt de meningokokken C-vaccinatie voor kinderen van 14 maanden vervangen door een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma is een vaccinatie tegen meningokokken typen A, C, W en Y voor tieners in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De verwachting is dat ook deze groep in de loop van 2018 een uitnodiging voor vaccinatie ontvangt.

 

Meer informatie

Minister Schippers past vaccinatie tegen meningokokken aan

Vragen over het MenACWY-vaccin

 

strandbal 14 maanden 

Service