Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home vaccinaties HPV

HPV

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Ongeveer 8 op de 10 vrouwen die seksueel actief zijn, krijgen ooit een HPV-infectie in hun leven. Meestal ruimt je lichaam dit virus binnen 2 jaar weer zelf op. Soms blijft het virus aanwezig. Dan kan een voorstadium van baarmoederhalskanker en later kanker ontstaan.

Het HPV-vaccin beschermt je tegen twee gevaarlijke HPV-varianten (type 16 en 18). Deze veroorzaken samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Je hebt geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar met een vaccinatie ben je wel beter beschermd. De vaccinatie wordt gegeven in de bovenarm.

 • Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte die jaarlijks bij zo’n 600 vrouwen wordt ontdekt. Elk jaar gaan er ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan dood. Twee gevaarlijke HPV-varianten veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie beschermt tegen deze twee varianten.

Waar en wanneer?

 • De HPV-vaccinatie wordt gegeven bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), in het jaar dat je 13 wordt. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van ongeveer zes maanden.

Vraag en antwoord

 • Is er al voldoende onderzoek gedaan naar de HPV-prik?

  Ja, net als andere geneesmiddelen en vaccins is het HPV-vaccin uitgebreid onderzocht op veiligheid en effectiviteit voordat het op grote schaal werd toegediend. Vanaf het moment dat het vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma wordt er doorlopend onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de bijwerkingen.
 • Kan de HPV-vaccinatie chronische vermoeidheid veroorzaken?

  Chronische vermoeidheid komt veel voor bij meisjes. De oorzaak is onbekend. Na mediaberichten zijn er wel veel meldingen van chronische vermoeidheid bij Bijwerkingencentrum Lareb gedaan. In een groot onderzoek in Engeland met hetzelfde vaccin is geen verband gevonden tussen het vaccin en het ontstaan van de klachten. Voor de zekerheid is het RIVM een soortgelijk onderzoek in Nederland gestart. Zie ook Onderzoek naar HPV-vaccinatie en langdurige vermoeidheidsklachten.
 • Heeft het HPV-vaccin veel bijwerkingen?

  Milde bijwerkingen komen veel voor, ernstige bijwerkingen zelden. Een deel van de meisjes krijgt een pijnlijke arm of een rode vlek rond de prikplek. Een heel enkele keer valt een meisje flauw of is ze erg moe. Dit flauwvallen kan komen als een meisje het erg spannend vindt om de prik te krijgen. Na enkele dagen zijn de pijn- en moeheidsklachten meestal voorbij. Bijwerkingen kunt u melden bij bijwerkingencentrum Lareb.

Meer vragen en antwoorden over de HPV-vaccinatie

Service