Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Vaccinaties HPV

HPV

HPV is de afkorting voor ‘humaan papillomavirus’, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans dat je het virus een keer oploopt is groot. Meestal ruimt je lichaam dit virus vanzelf op. Maar soms blijft het virus aanwezig en kan een voorstadium van baarmoederhalskanker en later kanker ontstaan.

De vaccinatie tegen HPV wordt 2 keer gegeven. Meisjes die na hun 15e verjaardag met de vaccinatie tegen HPV beginnen hebben 3 inentingen nodig. Tussen de twee inentingen zit een periode van ongeveer zes maanden. De meeste meisjes hebben last van spierpijn in de bovenarm na de inenting.

Waartegen?

  • Twee gevaarlijke HPV-varianten veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie beschermt tegen deze twee varianten. Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte die jaarlijks bij zo’n 600 vrouwen wordt ontdekt. Elk jaar gaan er ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan dood. 

Waar en wanneer?

  • De HPV-vaccinatie wordt gegeven bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), in het jaar dat uw dochter 13 wordt.

Service