Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home vaccinaties DKTP, HIb, HepB

DKTP - Hib - HepB

De DKTP - HIb - HepB-vaccinatie beschermt tegen zes ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte en hepatitis B. Uw kind krijgt de DKTP- Hib- Hep-B-vaccinatie meestal tegelijk met de inenting tegen pneumokokken.

Omdat deze infectieziekten juist voor heel jonge kinderen gevaarlijk zijn, moeten zij zo vroeg mogelijk beschermd worden. Daarom worden de vaccinaties al op jonge leeftijd gegeven. Voor een volledige en langdurige bescherming is het nodig de inentingen meerdere keren met voldoende tussentijd te geven. Uw kind krijgt de inenting in arm of been.

  • Difterie is een ernstige keelontsteking. De ziekte kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het hart en het zenuwstelsel aantasten.

  • Kinkhoest is zeer besmettelijk en vooral gevaarlijk voor nog niet (volledig) gevaccineerde zuigelingen.

  • Tetanus kan leiden tot een verkramping van de kaakspieren (kaakklem), slikklachten en ademhalingsproblemen. Door beschadiging van spier- en zenuwstelsel kunnen botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.

  • Polio is ook bekend als kinderverlamming. Het is een maag-darminfectie waarbij het virus kan doordringen in het zenuwstelsel en zo kan leiden tot ernstige verlammingsverschijnselen of zelfs overlijden.

  • HIb-infectie kan leiden tot een hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en/of strotklepontsteking. Patiënten kunnen zelfs overlijden.
  • Hepatitis B is een acute of chronische leverontsteking die kan leiden tot leverfalen en leverkanker. 

Waar en wanneer?

Kinderen worden gevaccineerd vanaf 6 weken oud en de vaccinaties worden herhaald bij 3, 4 en 11 maanden. Voor een goede bescherming is het belangrijk dat uw kind het vaccinatieschema helemaal volgt. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau.

kinderwagen 6-9 wekenrompertje 3 maandenbadeendje 4 maandendrinkbeker 11 maanden

Service