Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home vaccinaties BMR

BMR

De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Uw kind krijgt de BMR-vaccinatie aangeboden met 14 maanden. Op de leeftijd van 9 jaar wordt de BMR-vaccinatie herhaald.

De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste vaccinatie niet goed aanslaat. Met de twee inentingen samen is uw kind langdurig beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.
Tegelijk met de eerste BMR-vaccinatie krijgt uw kind ook een inenting tegen meningokokken C aangeboden. De tweede BMR-vaccinatie wordt tegelijk met de DTP-vaccinatie gegeven. Uw kind krijgt dan in beide armen of benen een inenting.

 • Bof is een ziekte van de speekselklieren die 4 tot 10 op de 1000 keer kan leiden tot hersenvliesontsteking. De ziekte kan, al komt dit zelden voor, ook zorgen voor ontsteking van de alvleesklier, de zaadbal of bijbal, de eierstok, eenzijdige doofheid of reuma.

 • Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte en kan een kind behoorlijk ziek maken met zeer hoge koorts en huiduitslag. Maar ook ernstige complicaties als oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenvliesontsteking komen voor.
 • Rodehond kan vooral ernstige gevolgen hebben voor het nog ongeboren kind. Een zwangere vrouw met rodehond loopt de kans dat haar kind met een afwijking (doof, blind, geestelijke achterstand) wordt geboren. Zwangerschappen kunnen ook eindigen in een miskraam.

Waar en wanneer?

Kinderen krijgen de eerste BMR-vaccinatie als ze ongeveer 14 maanden oud zijn. De vaccinatie wordt herhaald in het jaar dat een kind 9 jaar wordt. Voor een goede bescherming is het belangrijk dat uw kind het vaccinatieschema helemaal volgt. De eerste BMR-vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau, de tweede bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Vraag en antwoord

 • Kan de BMR-vaccinatie autisme veroorzaken?

  Nee. Eind jaren ‘90 van de vorige eeuw werd er door een groep onderzoekers een verband gelegd tussen mazelenvaccinatie en het ontstaan van autisme. In de jaren nadien is er uitgebreid aandacht geweest voor dit signaal. Het tijdschrift, waarin het oorspronkelijke artikel is verschenen, heeft dit artikel terug getrokken omdat de schrijver het onderzoek onjuist had uitgevoerd [24]. Talloze onderzoeken hebben de eerdere verdenking weerlegd[25, 26]. Er is geen enkele aanwijzing gevonden dat BMR-vaccinatie autisme veroorzaakt of het beloop ervan verslechtert. De toename van autisme-spectrumstoornissen is niet terug te voeren op vervroeging van het vaccinatieschema, of op toename van het aantal vaccins of op de samenstelling van de vaccins of op de gebruikte hulpstoffen.
 • Bevat het BMR-vaccin aluminiumverbindingen?

  Nee, het BMR-vaccin bevat geen aluminiumverbindingen.
 • Bevat het BMR-vaccin thiomersal, methylkwik of andere kwikverbindingen?

  Nee, de BMR-vaccinatie bevat geen thiomersal, methylkwik of andere kwikverbindingen.

Meer vragen en antwoorden over de BMR-vaccinatie

Service