Hieronder vind je veelgestelde vragen over het coronavirus en het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vragen en antwoorden worden regelmatig aangevuld.
Vragen over het belang van vaccineren
Baby’s zijn kwetsbaar. Het is belangrijk dat baby’s de vaccinaties op tijd krijgen, omdat ze anders onvoldoende beschermd zijn tegen de infectieziekten in het Rijksvaccinatieprogramma. Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat het risico op infecties zoals kinkhoest, Hib en pneumokokkenziekte (hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging) groot is. Deze ziekten komen vooral voor bij jonge baby’s en kunnen bij hen heel ernstig verlopen, met ziekenhuisopname en soms overlijden tot gevolg.
Het kan wel, maar jouw kind is dan wel vatbaar voor infectieziekten waartegen we vaccineren. Het advies is daarom om niet uit te stellen en de afspraak voor de vaccinatie te maken.
Als jij of je kind klachten hebt die kunnen passen bij corona, of één van jullie in quarantaine is, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.
Vragen over de veiligheid van vaccineren
Nee, dit is een onzinverhaal. Vaccinatie is een medische handeling waarvoor toestemming van de ouder (en van het kind zelf als het 12 jaar of ouder is) noodzakelijk is. Nederland heeft de regels over toestemming van vaccineren wettelijk vastgelegd; niemand mag kinderen zonder ouderlijke toestemming een vaccin geven. Er zit ook geen chip in vaccinaties.
Kijk voor alle informatie over toestemming op de pagina Juridische informatie. Twijfel je of je je kind wil laten vaccineren? Neem dan een kijkje op de pagina Bij twijfel over vaccinatie.
Vragen over het uitstellen van vaccineren
Kinderen (17 jaar of jonger) hoeven niet in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Ook niet als het een positieve huisgenoot betreft.
Als jij of je kind in quarantaine zijn, omdat jullie contact hebben gehad met een coronapatiënt buiten het gezin, mag je niet naar het consultatiebureau komen. Je kind kan dus niet gevaccineerd worden en de afspraak moet worden uitgesteld. Neem contact op met het consultatiebureau voor het maken van een nieuwe afspraak.
Zo lang jij zelf en je kind geen klachten hebben, mag het kind gevaccineerd worden. De huisgenoot met klachten mag niet naar het consultatiebureau komen. Als de huisgenoot positief wordt getest op corona, moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Dan mag je kind niet gevaccineerd worden en moet de afspraak worden uitgesteld.
Nee, ouders of begeleiders met verkoudheidsklachten mogen niet met hun kind naar het consultatiebureau komen. Blijf thuis en laat je testen op corona. Als je negatief getest bent mag je wel komen. Iemand anders, die geen klachten heeft, mag ook in jouw plaats met je kind komen.
Ja, je mag met je kind naar het consultatiebureau komen voor vaccinatie.
Kinderen jonger dan 13 jaar die alleen neusverkouden zijn en geen contact hebben gehad met een coronapatiënt, kunnen naar het consultatiebureau komen. De afspraak hoeft niet te worden verzet. Heeft je kind ook andere klachten, zoals koorts of benauwdheid? Dan wordt de vaccinatie uitgesteld. Als je twijfelt, bel dan het consultatiebureau of de vaccinatie moet worden uitgesteld.