Hieronder vind je veelgestelde vragen over het coronavirus en het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vragen en antwoorden worden regelmatig aangevuld.

Vragen over het belang van vaccineren

Baby’s zijn kwetsbaar. Het is belangrijk dat baby’s de vaccinaties op tijd krijgen, omdat ze anders onvoldoende beschermd zijn tegen de infectieziekten in het Rijksvaccinatieprogramma. Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat het risico op infecties zoals kinkhoest, Hib en pneumokokkenziekte (hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging) groot is. Deze ziekten komen vooral voor bij jonge baby’s en kunnen bij hen heel ernstig verlopen, met ziekenhuisopname en soms overlijden tot gevolg.

Het is heel belangrijk dat jouw kind de 14 maandenprikken krijgt. Uitstellen van de 14 maandenprikken  geeft  risico op ziekten zoals mazelen en hersenvliesontsteking door meningokokken. Dat zijn heel besmettelijke ziekten die in Nederland nog voorkomen.

Het kan wel, maar jouw kind is dan wel vatbaar voor infectieziekten waartegen we vaccineren. Het advies is daarom om niet uit te stellen en de afspraak voor de vaccinatie te maken. 

De DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio-booster is nodig voor een lange bescherming. Je kunt de vaccinatie veilig halen bij de jeugdgezondheidszorg. Het advies is daarom om de vaccinatie niet uit te stellen.

Wat moet ik doen als ik niet kan komen naar de vaccinatie-afspraak?
Als jij of je kind klachten hebt die kunnen passen bij corona, of één van jullie in quarantaine is, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie. 

 

Als jij of je kind klachten hebt die kunnen passen bij corona, of één van jullie in quarantaine is, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.

Vragen over de veiligheid van vaccineren

Nee, door vaccinatie tegen de 12 infectieziekten in het RVP Rijksvaccinatieprogramma is de weerstand van jouw kind na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de RVP-vaccinatie.

Nee. De periode tussen besmetting en ziek zijn, noemen we de incubatieperiode: je hebt het virus al wel gekregen, maar je hebt nog geen ziekteverschijnselen. Je weet dan niet dat je besmet bent. Als jouw kind wordt gevaccineerd tijdens de incubatieperiode van het coronavirus, dan werkt de vaccinatie nog steeds goed. Wordt je kind eventueel ziek  door het coronavirus dan zal je kind niet erger ziek zijn dan wat bij het coronavirus past. De kans op bijwerkingen is niet groter als je kind mogelijk is besmet met het coronavirus.

Nee, dit is een onzinverhaal. Vaccinatie is een medische handeling waarvoor toestemming van de ouder (en van het kind zelf als het 12 jaar of ouder is) noodzakelijk is. Nederland heeft de regels over toestemming van vaccineren wettelijk vastgelegd; niemand mag kinderen zonder ouderlijke toestemming een vaccin geven. Er zit ook geen chip in vaccinaties.  

Kijk voor alle informatie over toestemming op de pagina Juridische informatie. Twijfel je of je je kind wil laten vaccineren? Neem dan een kijkje op de pagina Bij twijfel over vaccinatie.

Vragen over het uitstellen van vaccineren

Kinderen (17 jaar of jonger) hoeven niet in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Ook niet als het een positieve huisgenoot betreft. 

Als jij of je kind in quarantaine zijn, omdat jullie contact hebben gehad met een coronapatiënt buiten het gezin, mag je niet naar het consultatiebureau komen. Je kind kan dus niet gevaccineerd worden en de afspraak moet worden uitgesteld. Neem contact op met het consultatiebureau voor het maken van een nieuwe afspraak.

Zo lang jij zelf en je kind geen klachten hebben, mag het kind gevaccineerd worden. De huisgenoot met klachten mag niet naar het consultatiebureau komen. Als de huisgenoot positief wordt getest op corona, moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Dan mag je kind niet gevaccineerd worden en moet de afspraak worden uitgesteld.

Nee, ouders of begeleiders met verkoudheidsklachten mogen niet met hun kind naar het consultatiebureau komen. Blijf thuis en laat je testen op corona. Als je negatief getest bent mag je wel komen. Iemand anders, die geen klachten heeft, mag ook in jouw plaats met je kind komen.

Ja, je mag met je kind naar het consultatiebureau komen voor vaccinatie.

Kinderen jonger dan 13 jaar die alleen neusverkouden zijn en geen contact hebben gehad met een coronapatiënt, kunnen naar het consultatiebureau komen. De afspraak hoeft niet te worden verzet. Heeft je kind ook andere klachten, zoals koorts of benauwdheid? Dan wordt de vaccinatie uitgesteld. Als je twijfelt, bel dan het consultatiebureau of de vaccinatie moet worden uitgesteld.

Vragen over BMR-vaccinatie en coronavirus (COVID-19)

Er is (nog) geen bewijs dat het BMR Bof, mazelen, rodehond Bof, mazelen, rodehond -vaccin ook werkt tegen coronavirussen. Er is een onderzoek gepubliceerd dat suggereert dat de antistoffen die opgewekt worden door het BMR-vaccin (vooral tegen de rodehond) mogelijk ook zouden werken tegen het nieuwe coronavirus. Deze zogenaamde kruisreagerende antistoffen zijn echter niet aangetoond in het laboratorium.
Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat een BMR-vaccinatie echt bescherming biedt tegen het nieuwe coronavirus. Daarom is het dus niet zinvol om personen, die niet eerder met BMR gevaccineerd zijn, extra te vaccineren.
Voor kinderen die 14 maanden of ouder zijn en de BMR nog niet gehad hebben is het WEL zinvol om de BMR-vaccinatie alsnog te krijgen. Bescherming tegen mazelen, bof en rodehond blijft ook nu belangrijk.