Hieronder vind je veelgestelde vragen over de HPV-vaccinatie en het nieuwe coronavirus.

Vragen over HPV-vaccinatie en coronavirus

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Door de HPV-vaccinatie herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. Je voorkomt een HPV-infectie en hierdoor kun je geen baarmoederhalskanker krijgen. Na vaccinatie hebben vrouwen 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

Meisjes krijgen een oproep voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze 13 jaar worden. Deze meisjes zouden in het voorjaar opgeroepen worden. Door de corona-uitbraak is dit uitgesteld. Verder uitstellen van vaccinaties kan leiden tot meer ziekte in de toekomst.

Zie ook: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv

Je wordt tussen juni en december door de jeugdgezondheidszorg in de buurt uitgenodigd voor de vaccinatie. In de uitnodiging staat precies waar je terecht kunt en wie je kunt bellen voor meer informatie. De inenting is gratis en vrijwillig.

Het vaccineren tegen HPV valt onder noodzakelijke zorg. De vaccinatie voorkomt dat je door bepaalde types van het HPV-virus besmet kan raken. Doordat je niet besmet raakt, kan bij jou baarmoederhalskanker in de toekomst voorkomen worden. De HPV-vaccinaties worden zo georganiseerd dat alle maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen.

De vaccinatie wordt niet in groepsvorm gegeven zoals normaal gebruikelijk is. De jeugdgezondheidszorg in je buurt nodigt jongeren één voor één uit op de vaccinatielocatie. Het is belangrijk dat je op tijd op je afspraak komt. Ook vragen we je 1,5 meter afstand te houden. Heb je klachten die passen bij corona? Dan mag je niet naar de vaccinatielocatie komen.

Het is belangrijk dat je op tijd op je afspraak komt. Als je op een ander tijdstip komt dan je bent uitgenodigd, kan het zijn dat er een wachtrij ontstaat op de vaccinatielocatie. Dat willen we voorkomen. Je kunt contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg in jouw regio. De contactgegevens kun je vinden in de uitnodigingsbrief.

Nee, je mag niet naar de vaccinatielocatie komen als je één of meer van de volgende klachten hebt:

  • Verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
  • (licht) hoesten
  • Plotseling verlies van geur en/of smaak
  • Kortademigheid/benauwdheid
  • Verhoging óf koorts boven de 38 graden.

De vaccinatie wordt uitgesteld. Neem contact op met de jeugdgezondheidszorg organisatie om je af te melden en/of om een nieuwe afspraak te maken. Zijn de klachten voorbij? Als je 24 uur helemaal beter bent, kun je naar de vaccinatielocatie komen voor de vaccinatie.

De contactgegevens kun je vinden in de uitnodigingsbrief.

Nee, door vaccinatie is jouw weerstand na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als vóór de vaccinatie.

De artsen en verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg doen er alles aan om jou veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. JGZ Jeugdgezondheidszorg-medewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen doen ze dit in de elleboogplooi of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis.

Nee, bij vaccineren is er slechts kort contact. De persoon die jou vaccineert is niet ziek en jij bent zelf niet ziek. Dan hoeft de persoon die vaccineert geen mondkapje te dragen.

In Nederland adviseren we in de gezondheidszorg alleen mondkapjes voor medisch personeel dat intensief zorgt voor mensen die ziek zijn en (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus.

Ja, er mag één begeleider mee, bijvoorbeeld je vader, moeder, begeleider of verzorger. Deze persoon mag niet mee als hij of zij verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), (licht) hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid, of verhoging óf koorts boven de 38 graden heeft.

Als een gezinslid of huisgenoot luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid) en koorts heeft mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Als dit gezinslid of deze huisgenoot weer helemaal beter is (minstens 24 uur), mag je komen voor de vaccinatie.

Met gezinslid bedoelen we iemand die bij jou in huis woont.

Dit is niet de bedoeling. Er mag één begeleider mee voor de vaccinatie, bijvoorbeeld je vader, moeder, begeleider of verzorger. Alle meisjes die dit jaar 13 jaar worden krijgen een eigen dag en tijd waarop ze naar de afspraak mogen komen. Als jouw vriendinnen ook dit jaar een uitnodiging krijgen, zal dit niet op hetzelfde moment zijn als wanneer jij de afspraak hebt. Iemand van de jeugdgezondheidszorg houdt toezicht op wie er mee gaan naar de vaccinatieafspraak.

Nee, er moeten minimaal 7 dagen zitten tussen een coronavaccinatie en een HPV-vaccinatie. 
Heb je recent een coronavaccinatie gekregen? Vertel dit dan aan de artsen en verpleegkundigen. Zorg dat er minimaal 7 dagen tussen die vaccinatie zit en de HPV-vaccinatie. Heb je nog geen coronavaccinatie gehad en overweeg je die wel? Haal dan eerst de HPV-vaccinatie. En plan de afspraak voor de coronavaccinatie minimaal 7 dagen daarna.