De Meningokokken C-vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenbacterie, type C. Sinds 2002 krijgen kinderen als ze 14 maanden zijn een inenting tegen meningokokken.  Het Rijksvaccinatieprogramma is sinds 2002 met deze vaccinatie uitgebreid omdat in korte tijd veel kinderen ernstig ziek werden door meningokokken. De bacterie is vooral voor heel jonge kinderen gevaarlijk. Kinderen kunnen in enkele dagen ernstig ziek worden door een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Waar en wanneer wordt de MenC-vaccinatie gegeven?

Kinderen van 14 maanden krijgen voor deze vaccinatie een uitnodiging van het consultatiebureau. De vaccinatie wordt tegelijk met de BMR-vaccinatie gegeven. Zij krijgen dus 2 vaccinaties, beide in de bovenarm.

Per 2018 bescherming van vaccin uitgebreid

Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe. In de loop van 2018 wordt daarom de meningokokken C-vaccinatie vervangen door een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, zal de vaccinatie dan ook aangeboden worden aan kinderen in het jaar dat ze 14 worden. De minister van Volksgezondheid heeft hiertoe besloten na advies van een deskundigenberaad.