Het vaccin dat je krijgt bij de 22 wekenprik is de DKT Difterie Kinkhoest en Tetanus (Difterie Kinkhoest en Tetanus)-prik. Deze vaccinatie beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen twee andere ziektes: tetanus en difterie.

Combinatievaccin

Er bestaat geen los vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest. Dat maken de fabrikanten niet. Daarom is het vaccin altijd een combinatievaccin. Er is veel ervaring met het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest, tetanus en difterie.

Boostervaccinatie

De meeste volwassenen zijn al eens gevaccineerd tegen kinkhoest of hebben (ongemerkt) kinkhoest gehad. Daarom is tijdens je zwangerschap een herhalingsprik voldoende. Dit heet een ‘boostervaccinatie’. Een booster bevat een lagere dosering werkzame stoffen dan een vaccin voor kinderen die nog niet zijn gevaccineerd. Wel moet je deze vaccinatie tijdens elke zwangerschap opnieuw krijgen voor een goede bescherming.

Het boostervaccin dat je krijgt is Boostrix® van GSK (GlaxoSmithKline B.V.). In de bijsluiter staat uit welke bestanddelen het vaccins precies bestaat. Op de pagina Wat zit er in een vaccin? kun je meer informatie vinden over de verschillende bestanddelen.