Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen over corona (COVID-19) en het Rijksvaccinatieprogramma. Zoals: kan ik een vaccinatie halen als ik symptomen van corona heb? 

Is het belangrijk dat mijn kind de RVP Rijksvaccinatieprogramma (Rijksvaccinatieprogramma)-vaccinaties krijgt of kan ik die wegens het coronavirus beter uitstellen?

Uitstellen van de RVP-vaccinaties geeft risico op ziekten zoals mazelen en hersenvliesontsteking door meningokokken. Dat zijn heel besmettelijke ziekten die in Nederland voorkomen. Uitstellen van vaccinatie kan  maar je kind is dan ; vatbaar voor infectieziekten waartegen we vaccineren.
 

De priklocatie kan bijvoorbeeld het consultatiebureau, een Centrum voor Jeugd en Gezin of de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) zijn. Of bijvoorbeeld een gymzaal voor een groepsvaccinatie zoals de HPV-vaccinatie. In de uitnodiging voor de vaccinatie staat de priklocatie en de contactgegevens. 

Mijn kind heeft corona. Kan mijn kind naar de vaccinatieafspraak? 

Als je kind corona heeft, moet je kind thuis blijven. Neem contact op met de priklocatie om een nieuwe afspraak te maken.

Mijn kind heeft klachten die passen bij corona.  Kan mijn kind naar de vaccinatieafspraak?

Laat je kind testen op corona als je kind klachten heeft die passen bij corona. Dat kun je doen bij een testlocatie, of met een zelftest. Als de (zelf)test negatief is, kan je kind gewoon naar de vaccinatieafspraak. 

Ik heb corona, kan ik met mijn kind naar de vaccinatieafspraak? 

Nee, als je corona hebt mag je niet met je kind naar de priklocatie komen zolang je besmettelijk bent. Vraag bijvoorbeeld een familielid om met je kind naar de vaccinatieafspraak te gaan. Of neem contact op met de priklocatie om een nieuwe afspraak te maken. 

Iemand in ons huishouden heeft corona, kan mijn kind naar de vaccinatieafspraak?

Zolang je kind geen klachten heeft, mag je  kind gevaccineerd worden. De huisgenoot met corona mag niet naar de priklocatie komen  zolang diegene besmettelijk is.

Mijn kind heeft onlangs corona gehad. Hoe lang na de infectie kan mijn kind gevaccineerd worden?

Vanaf het begin van de klachten is je kind een aantal dagen besmettelijk. Dit duurt ongeveer een week. Als de klachten dan over zijn, kan je kind gevaccineerd worden. Duren de klachten langer? Overleg dan met de priklocatie . 
 

Mag er iemand mee voor de vaccinatie?

Ja, dat mag. 

De begeleider heeft klachten die passen bij corona, maar heeft geen corona. Mag hij/zij mee?

Als de begeleider klachten heeft die kunnen passen bij corona (zoals verkoudheidsklachten, verhoging hoesten, verlies van smaak en reuk) doet die eerst een corona (zelf)test. Als de testuitslag negatief is (geen corona), mag de begeleider mee naar de vaccinatieafspraak. Blijf thuis, en houd je aan de basisregels totdat je de testuitslag hebt. 

Wat doet de priklocatie om mogelijke besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Medewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen of hoesten, doen ze dit in de elleboog of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis. Zelf krijg je ook de mogelijkheid om je handen te wassen of desinfecteren voor de vaccinatie.

Draagt de persoon die vaccineert een mondkapje?

Nee. Bij vaccineren is er slechts kort contact. De persoon die vaccineert is niet ziek en jij bent zelf niet ziek. Dan hoeft de persoon die vaccineert geen mondkapje te dragen.

Mag ik een coronavaccinatie en tegelijkertijd een andere vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen?

Er hoeft geen tijd tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten als je kind 5 jaar of ouder is. Voor kinderen jonger dan 5 jaar adviseren wij een periode van 2 weken tussen de coronavaccinatie en een andere vaccinatie.