Op deze pagina vind je antwoord op veel gestelde vragen over corona (COVID-19) en het Rijksvaccinatieprogramma. Update: vanaf 23 februari 2023 komen alleen kinderen van 6 maanden t/m 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van corona in aanmerking voor een coronaprik.
De priklocatie kan bijvoorbeeld het consultatiebureau, een Centrum voor Jeugd en Gezin of de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) zijn. Of bijvoorbeeld een gymzaal voor een groepsvaccinatie zoals de HPV-vaccinatie. In de uitnodiging voor de vaccinatie staat de priklocatie en de contactgegevens.
Mijn kind heeft corona. Kan mijn kind naar de vaccinatieafspraak?
Als je kind corona heeft, moet je kind thuis blijven. Neem contact op met de priklocatie om een nieuwe afspraak te maken.
Mijn kind heeft onlangs corona gehad. Hoe lang na de infectie kan mijn kind gevaccineerd worden?
Vanaf het begin van de klachten is je kind een aantal dagen besmettelijk. Dit duurt ongeveer een week. Als de klachten over zijn, kan je kind gevaccineerd worden. Duren de klachten langer? Overleg dan met de priklocatie.
Mijn kind heeft klachten die passen bij corona. Kan mijn kind naar de vaccinatieafspraak?
Laat je kind testen op corona als je kind klachten heeft die passen bij corona. Dat kun je doen bij een testlocatie, of met een zelftest. Als de (zelf)test negatief is, kan je kind gewoon naar de vaccinatieafspraak.
Ik heb corona, kan ik met mijn kind naar de vaccinatieafspraak?
Nee, als je corona hebt mag je niet met je kind naar de priklocatie komen zolang je besmettelijk bent. Vraag bijvoorbeeld een familielid om met je kind naar de vaccinatieafspraak te gaan. Of neem contact op met de priklocatie om een nieuwe afspraak te maken.
Iemand in ons huishouden heeft corona, kan mijn kind naar de vaccinatieafspraak?
Zolang je kind geen klachten heeft, mag je kind gevaccineerd worden. De huisgenoot met corona mag niet naar de priklocatie komen zolang diegene besmettelijk is.
Ik als ouder/verzorger heb klachten die passen bij corona, maar ik heb geen corona. Mag ik mee?
Als je als ouder/verzorger klachten hebt die kunnen passen bij corona (zoals verkoudheidsklachten, verhoging hoesten, verlies van smaak en reuk), doe dan eerst een corona (zelf)test. Als de testuitslag negatief is (geen corona), mag je mee naar de vaccinatieafspraak.
Wat doet de priklocatie om mogelijke besmetting met het coronavirus te voorkomen?
Medewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen of hoesten, doen ze dit in de elleboog of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis. Zelf krijg je ook de mogelijkheid om je handen te wassen of desinfecteren voor de vaccinatie.
Draagt de persoon die vaccineert een mondkapje?
Nee. Bij vaccineren is er slechts kort contact. De persoon die vaccineert is niet ziek en jij bent zelf niet ziek. Dan hoeft de persoon die vaccineert geen mondkapje te dragen.