Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Veelgestelde vragen Vragen over het MenACWY-vaccin

Vragen over het MenACWY-vaccin

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het vaccin tegen meningokokken A, C, W en Y.

Doelgroep

Welke kinderen komen nu precies in aanmerking voor het MenACWY-vaccin?

Op dit moment verandert er nog niets. De komende periode wordt gebruikt voor het inkopen van het vaccin en de voorbereiding van de uitvoering van de vaccinaties. De omschakeling van meningokokken C-vaccinatie naar meningokokken ACWY-vaccinatie voor de kinderen van 14 maanden wordt verwacht in het 2e kwartaal van 2018.  Daarna zal ook begonnen worden met het vaccineren van de pubers ergens tussen 12 en 14 jaar. De exacte leeftijd moet nog worden vastgesteld.

Waarom worden de pubers van 12-14 jaar gevaccineerd en niet de oudere leeftijdsgroep?

Meningokokken W-infectie kan optreden in alle leeftijdsgroepen. Het is onmogelijk om die allemaal te vaccineren, daarom is gekozen voor de 12-14-jarigen. Zij hebben een verhoogd risico op de infectie en spelen een belangrijke rol bij de verspreiding. Door hen te vaccineren, verwachten we dat ook veel ziektegevallen bij andere leeftijdsgroepen worden voorkomen.

Kan ik de MenC-vaccinatie voor mijn kind van 14 maanden nu uitstellen en wachten tot het MenACWY-vaccin in het programma zit?

Het beste kunt u uw kind de menC-vaccinatie gewoon laten geven, als het daar nu voor in aanmerking komt. Het risico op een besmetting met de meningokokkenbacterie, type C bestaat nog steeds.


Vaccin

Als ik mijn kind nu al MenACWY-vaccin wil laten geven, kan dat dan?

Binnen het Rijksvaccinatieprogramma kan dat nog niet. Bij de huisarts of op het reizigersspreekuur van de GGD kan dat al wel. De kosten worden dan in de meeste gevallen niet vergoed.

Is er al ervaring met het MenACWY-vaccin?

Ja, dit vaccin wordt al jaren gebruikt voor reizigers die naar gebieden gaan, waar ze extra risico lopen op meningokokkenziekten, veroorzaakt door een van deze vier typen. Daarnaast zit het meningokokken ACWY-vaccin in sommige landen in het vaccinatieprogramma, bijvoorbeeld in Engeland (voor pubers).

MenC wordt vervangen door MenACWY. Maar is zo’n vaccin tegen 4 typen in plaats van tegen 1 type niet een te grote belasting van het immuunsysteem van mijn peuter?

Nee, het immuunsysteem kan dat prima aan. De bijwerkingen van een combinatievaccin zijn niet heviger dan bij een enkel vaccin.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten na de MenACWY-prik?

Net als bij vergelijkbare vaccinaties, kan na de prik een lichte koorts opzetten. Vaak is de plaats van de injectie ook wat pijnlijk.

Waar kan ik meer informatie vinden over het MenACWY-vaccin?

Op de pagina Vaccinaties op maat vindt u veel informatie over de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY.


Ziekte

Waarom is besloten kinderen ook tegen meningokokken W te beschermen?

Sinds oktober 2015 neemt het aantal patiënten met meningokokkenziekte groep W sterk toe. Deze infecties verlopen ernstiger dan andere vormen van meningokokkenziekte. In Engeland is een vergelijkbare toename gezien. Het is niet te verwachten dat de stijging zonder vaccinatie vanzelf weer afneemt.

Hoe vaak komt de meningokokkenziekte veroorzaakt door W voor in Nederland?

Van oktober 2015 tot en met augustus 2017 werden er 111 patiënten met meningokokkenziekte groep W gerapporteerd, waarvan 9 in 2015, 50 in 2016 en 56 in 2017 (tot en met augustus). Vóór 2015 waren er gemiddeld 4 patiënten per jaar met meningokokkenziekte serogroep W. De ziekte komt het meest voor bij mensen van 65 jaar of ouder,  15­24 jarigen en kinderen jonger dan 5 jaar.
De meest recente informatie over meningokokken groep W vindt u op de pagina Meningokokken.

Wat voor ziekte is meningokokkenziekte precies?

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door de meningokokkenbacterie. In de meeste gevallen wordt je niet ziek van de bacterie. Pas als de bacterie verder je lijf binnendringt, kan het een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken.

Waar kan ik meer informatie vinden over meningokokkenziekte?

Op de pagina Vaccinaties op maat van het RIVM vindt u  meer informatie over de ziekte en de vaccinatie ertegen.


Service