Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Vaccinaties

De vaccinaties

Binnen het Rijksvaccinatieprogramma kunt u uw kind door middel van 7 (gecombineerde) vaccins gratis beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Vaccinatie is een hele goede manier om infectieziekten te voorkomen. Dat is belangrijk want deze infectieziekten zijn moeilijk of niet te behandelen. Medicijnen helpen alleen bij het verlichten van de ziekteverschijnselen.

 

De meeste mensen zijn na het doorlopen van het hele Rijksvaccinatieprogramma in ieder geval tot hun 19e jaar voldoende beschermd. Als een ziekte na vaccinatie toch optreedt, verloopt die minder ernstig. Voor sommige mensen wordt een extra inenting aanbevolen als zij naar een land reizen waar de ziekte nog veel voorkomt.

Kinkhoest is hierop een uitzondering. De bescherming nadat iemand kinkhoest heeft doorgemaakt is niet levenslang. Ook vaccinatie geeft slechts voor beperkte tijd bescherming. Wel is duidelijk dat de kinkhoest-vaccinatie bij jonge kinderen, die de meeste klachten van de ziekte krijgen en het meeste gevaar lopen op complicaties goed werkt.

Hoe werkt een vaccin?

Een infectieziekte wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker. Dat is meestal een bacterie of een virus: bijvoorbeeld de kinkhoestbacterie of het mazelenvirus. Als iemand deze infectieziekte heeft gekregen, maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen de ziekteverwekker. De afweerstoffen beschermen het lichaam tegen het opnieuw krijgen van de infectieziekte. Het lichaam is immuun geworden, soms wel levenslang. Als de ziekteverwekker opnieuw in het lichaam komt, herkent het immuunsysteem die meteen en maakt deze de ziekteverwekker snel onschadelijk.

Er zijn verschillende soorten vaccins. Ze bevatten verzwakte of gedode ziekteverwekkers, onderdelen van de ziekteverwekker of stoffen die door ziekteverwekkers worden geproduceerd. Nadat uw kind is gevaccineerd (= ingeënt), maakt het lichaam ook afweerstoffen aan tegen de ziekteverwekkers die in het vaccin zitten. Van het vaccin wordt het lichaam echter hooguit een klein beetje ziek. Zo bieden vaccins bescherming tegen infectieziekten zonder dat iemand de echte ziekte hoeft door te maken.

 

Meer weten?

Veelgestelde vragen

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten

 

Brochure 'Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten'

Service