Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Bijwerkingen Wat kunt u doen tegen bijwerkingen?

Wat kunt u doen tegen bijwerkingen?

U kunt een aantal dingen doen om de kans op bijwerkingen te verkleinen en bijwerkingen te verlichten.

Tips!

  • Zorg bij kleine kinderen voor lichaamscontact, aandacht en afleiding tijdens het moment van inenten om de pijn van de prik minder te maken. Ook na de prik kan lichaamscontact en aandacht helpen de pijn te verminderen.
  • Fietsen met de benen na de vaccinatie helpt om lokale klachten te verminderen.
  • Geef bij heftig huilen of duidelijke pijn die later op de dag van inenting optreedt, eventueel een paracetamol. Lees altijd eerst de bijsluiter.
  • Heeft uw kind last van de ingeënte arm of van het ingeënte been? Vermijdt dan contact met de zere arm of het zere been. Daar wordt de pijn erger van.
  • Geef een kind met koorts voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Koorts is een natuurlijke reactie en niet direct een reden om paracetamol te geven.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Als uw kind na de vaccinatie last heeft van heftige of onverwachte verschijnselen, dan doet u er goed aan om contact op te nemen met de huisarts. Hetzelfde geldt in het geval uw kind ernstig ziek is of als u zich zorgen maakt. Er kan namelijk iets anders aan de hand zijn waarvoor behandeling nodig is. Meldt u dat dan later ook bij degene die de vaccinaties heeft uitgevoerd. Ook als u geen verdere bezoeken bij het consultatiebureau of bij de GGD heeft gepland moet u de klacht melden.

Tips bij flauwvallen

Veel kinderen vinden inentingen eng. Sommige kinderen, vooral in de schoolleeftijd, gaan alleen al van de gedachte van hun stokje, anderen vallen flauw na de prik. Als er in groepsverband gevaccineerd wordt, werkt het flauwvallen wel eens aanstekelijk. Bij een op de drie kinderen die flauwvallen, treden samentrekkingen van de spieren op. Soms ook broekplassen. Dit heeft echter niets te maken met een epileptische aanval.

Als uw kind niet goed tegen inentingen kan:

  • Laat het kind voldoende eten voordat het gevaccineerd wordt.
  • Laat het kind liggen als het wordt gevaccineerd.
  • Laat het kind na het vaccineren niet onmiddellijk opstaan, laat het eerst een tijdje rustig zitten.
  • Probeer het kind op een rustige manier af te leiden, maar belet het kind niet om te kijken.

Laatst gewijzigd mei 2016

 

 

Service