Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Bijwerkingen Bijwerkingen melden

Bijwerkingen melden

In Nederland is strenge controle op veiligheid een belangrijk onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De consultatiebureaus en GGD’en, waar de kinderen worden ingeënt, melden bijwerkingen bij het Nederlands Bijwerkingcentrum Lareb. U als ouder kunt hier ook zelf bijwerkingen melden.

Na de melding wordt door artsen bij Bijwerkingencentrum Lareb onderzocht of de klachten verband houden met de vaccinaties. Dit doen ze door te kijken naar de samenstelling van de vaccins, de gelijktijdige toediening met een ander vaccin, het aantal keren dat kinderen in totaal worden inge├źnt of de leeftijd van de kinderen.

Internationale registratie

Bijwerkingen worden ook in internationaal verband geregistreerd en beoordeeld. Bijwerkingencentrum Lareb werkt hier ook aan mee en geeft de meldingen anoniem door aan de Europese registratie-autoriteiten en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Door deze registratie op grote schaal vallen zeldzame bijwerkingen eerder op. Bevindingen kunnen leiden tot aanpassing van de vaccins of het vaccinatieprogramma.

Strenge veiligheidscontrole

Onderzoek naar bijwerkingen is nodig om uit te zoeken of de verschijnselen die na de inenting optreden, iets te maken hebben met de vaccinatie. Soms gaat het om een toevallige samenloop van omstandigheden. Kinderen krijgen inentingen op een leeftijd waarop veel aandoeningen optreden. Door de inenting of door de koorts na de inenting kan heel soms een ernstige ziekte aan het licht komen die al aanwezig was, maar nog niet was opgemerkt. Het is belangrijk dat goed wordt uitgezocht wat de oorzaak van de verschijnselen is.

Laatst gewijzigd januari 2016

Service